Περίληψη

Διαβητικό πόδι ονομάζουμε την πάθηση, η οποία οφείλεται στον σακχαρώδη διαβήτη. Στην περίπτωση αυτή μπορούμε να έχουμε κακή αιμάτωση του ποδός, η οποία προκαλεί

Διαβητικό Πόδι

 

Διαβητικό πόδι: Τι είναι;

Διαβητικό πόδι ονομάζουμε την πάθηση, η οποία οφείλεται στον σακχαρώδη διαβήτη. Στην περίπτωση αυτή μπορούμε να έχουμε κακή αιμάτωση του ποδός, η οποία προκαλεί διάφορες επιπλοκές.

Το διαβητικό πόδι μπορεί να προκαλέσει έλκη, λοιμώξεις, φλεγμονή και καταστροφή ιστού του ποδιού, μέχρι και πιθανή γάγγραινα. Στο διαβητικό πόδι εμφανίζεται συχνά περιφερική πολυνευροπάθεια.

 

Ποια είναι τα αίτια που το προκαλούν;

Τα αίτια που μπορούν να εμφανίσουν το διαβητικό πόδι είναι η νευροπάθεια, η οποία προκαλεί έλλειψη αισθητικότητας και η αρτηριοπάθεια, η οποία προκαλεί κακή αιμάτωση στα κάτω άκρα.

Η νευροπάθεια αποτελεί επιπλοκή του διαβήτη, όταν αυτός δεν είναι σωστά ρυθμισμένος. Σε αυτήν την περίπτωση, τα νεύρα των ποδιών δεν μεταφέρουν στον εγκέφαλο την αίσθηση του πόνου.

Έτσι, ο/η ασθενής δεν μπορεί να καταλάβει τον πόνο, με κίνδυνο τον τραυματισμό του. Ακόμα, λόγω της διαβήτη, σε προχωρημένες παθήσεις, οι αρθρώσεις του ποδιού παραμορφώνονται, με αποτέλεσμα δύσκολο περπάτημα και ανάπτυξη κάλων και ελκών.

Η αρτηριοπάθεια οδηγεί στην κακή αιμάτωση των κάτω άκρων, λόγω στένωσης που προκαλείται στα αγγεία που τροφοδοτούν με αίμα τα πόδια, η οποία συμβάλλει στην εμφάνιση κάλων και εμποδίζει τη σωστή και γρήγορη επούλωση των πληγών. Ο κίνδυνος εμφάνισης ενός διαβητικού ποδιού αυξάνεται σε περιπτώσεις:
• Προχωρημένης μορφής διαβητικής νευροπάθειας
• Κακής ρύθμισης διαβήτη
• Τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας
• Καπνίσματος

 

Τι συμπτώματα εμφανίζει το διαβητικό πόδι;

Αρκετές φορές ο/η ασθενής δεν αντιλαμβάνεται τα συμπτώματα κι αυτό συμβαίνει λόγω της έλλειψης αίσθησης του πόνου. Αρχικά μπορεί να εμφανίζονται ξηροδερμία, υπερκεράτωση και κάλοι στα πόδια. Σε περιπτώσεις νευροπάθειας, οι πληγές που εμφανίζονται δεν πονούν με αποτέλεσμα ο/η ασθενής να μην τις αντιλαμβάνεται.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις, ερυθρότητα του δέρματος ή ολόκληρου του ποδιού, κάψιμο και αρκετές φορές δυσοσμία. Αν δεν υπάρξει άμεση και σωστή θεραπεία, η νευροπάθεια, μαζί με την κακή αιμάτωση και τις λοιμώξεις, μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα αποτελέσματα, όπως τη νέκρωση τμήματος του ποδιού αρχικά και τη σήψη και τη γάγγραινα, οι οποίες οδηγούν εν τέλει σε ακρωτηριασμό.

Επιγραμματικά λοιπόν τα συμπτώματα μπορεί να είναι τα εξής:
• Ξηροδερμία
• Πρησμένο και ερεθισμένο πόδι
• Λείο και ερυθρό (κόκκινο) πόδι
• Μελανιασμένο πόδι ή αποχρωματισμός
• Έλκη
• Κάλοι και φουσκάλες
• Πτώση των τριχών του ποδιού
• Κακή υγεία των νυχιών

Πώς αντιμετωπίζεται;

Αξίζει να αναφέρουμε πως καλύτερη της θεραπείας είναι η πρόληψη: Καλή φροντίδα των κάτω άκρων με ενυδατική κρέμα, καθημερινή καθαριότητα – πλύσιμο, άνετα και μαλακά παπούτσια με καλή εφαρμογή και σωστή και συχνή φροντίδα των νυχιών, καθημερινή άσκηση, περπάτημα.

Από εκεί και πέρα σε περιπτώσεις εμφάνισης διαβητικού ποδιού, στόχος της θεραπείας αποτελεί η αποσυμφόρηση των συμπτωμάτων και η αποφυγή επιδείνωσης της νόσου.

Πολύ συχνά χρειάζεται λήψη φαρμάκων για τη φλεγμονή μόνο, αλλά στην περίπτωση ύπαρξης και αρτηριοπάθειας φαρμακευτική αγωγή για επιβράδυνση – αντιμετώπιση της δημιουργίας πλακών στο τοίχωμα των αρτηριών και στη συνέχεια να αντιμετωπίσουμε τις βλάβες εάν χρειάζεται με αγγειοχειρουργικές μεθόδους.

Οι χειρουργικές τεχνικές εδώ είναι η κλασική χειρουργική αποκατάσταση ανοιχτής χειρουργικής (ενδαρτηρεκτομή, bypass – παρακάμψεις) και η αντιμετώπιση με τη σύγχρονη ενδαγγειακή μέθοδο (μπαλόνια, stents), η οποία και μας προσφέρει μικρότερο ποσοστό επιπλοκών και χρόνου νοσηλείας συγκριτικά με την πρώτη τεχνική.

Αναλυτικότερα στην κλασική χειρουργική αποκατάσταση, πρόκειται για ανοιχτή επέμβαση bypass, όπου φλεβικό ή συνθετικό μόσχευμα χρησιμοποιείται με στόχο την αιμάτωση πάλι του άκρου και με αυτόν τον τρόπο να σωθεί το άκρο.

Η ενδαγγειακή τεχνική (αγγειοπλαστική) , η οποία είναι και η πιο σύγχρονη, αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, κατά την οποία ειδικά υλικά περνούν μέσα από τη βλάβη ώστε να την ανοίξουν.

Καθώς η μέθοδος αυτή, είναι λιγότερο επεμβατική από την κλασική χειρουργική, συνιστάται σε ασθενείς με επιβαρυμένη υγεία, όπου είναι ιατρικώς εφικτό και ενδεδειγμένο φυσικά, καθώς για κάθε ασθενή ο τρόπος αντιμετώπισης μπορεί να διαφέρει, ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, αγγειοπλαστική ή και συνδυασμός αυτών.

This site is registered on wpml.org as a development site.