Οι φλέβες είναι αγγεία που μεταφέρουν το αίμα από τα όργανα στην καρδιά. Όταν διαγνωστούν προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος, απαιτείται θεραπεία για φλέβες. Παθήσεις όπως η φλεβίτιδα, οι κιρσοί, οι ευρυαγγείες, εκτός από το αισθητικό κομμάτι μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία του ασθενή, αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά.

Θεραπεία για φλέβες: Τι είναι το laser για φλέβες;

Το laser για φλέβες αποτελεί μια σύγχρονη μέθοδο αντιμετώπισης προβλημάτων όπως οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες. Με τη μέθοδο αυτή δεν αφαιρούνται οι φλέβες που δε λειτουργούν σωστά, αλλά εξαλείφονται θερμικά με τη χρήση του laser. Τα τοιχώματα της φλέβας απορροφούν τη θερμότητα που δημιουργείται από το laser, η φλέβα συρρικνώνεται, το αίμα δεν μπορεί να περάσει μέσα από αυτή και σταδιακά η φλέβα απορροφάται από τον ίδιο τον οργανισμό.

Πώς γίνεται η εφαρμογή του laser για φλέβες;

Πρόκειται για μια ασφαλή και ανώδυνη θεραπεία για φλέβες. Αρχικά με τη βοήθεια του υπερηχογραφήματος ο γιατρός εντοπίζει τις φλέβες που θα θεραπεύσει και τις σημειώνει με ένα μαρκαδόρο. Στη συνέχεια το πόδι απολυμαίνεται με αντισηπτικό. Επειδή εφαρμόζεται τοπική αναισθησία, η μέθοδος είναι ανώδυνη. Ο γιατρός εισάγει μέσα από τη μύτη μιας βελόνας μια λεπτή ίνα laser, στη φλέβα που θέλει να επέμβει, υπό την καθοδήγηση των υπερήχων. Οι υπέρηχοι βοηθούν στη σταθεροποίηση του laser. Μέσω της ίνας διοχετεύεται η ενέργεια και η φλέβα καταστρέφεται. Ανάλογα με το σημείο και τη διάμετρο της φλέβας, χορηγείται η αντίστοιχη ποσότητα ενέργειας. Μόλις το laser εφαρμοστεί, η ίνα αποσύρεται και τα τοιχώματα της φλέβας κολλάνε μεταξύ τους. Η φλέβα συρρικνώνεται και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα καταστρέφεται.

Πώς νιώθει ο ασθενής μετά τη θεραπεία για φλέβες;

Ο ασθενής σηκώνεται και μπορεί να περπατήσει αμέσως μετά τη θεραπεία. Μέσα σε λίγες ώρες μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του. Για δεκαπέντε μέρες θα χρειαστεί να φοράει ελαστική κάλτσα, ενώ μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες σε δυο περίπου ημέρες. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να νιώσουν μικρές ενοχλήσεις κατά μήκος της φλέβας, οι οποίες μπορούν εύκολα να υποχωρήσουν με τη λήψη απλών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία για φλέβες με laser;

Η θεραπεία αυτή είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας και ελάχιστα ποσοστά υποτροπής. Σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα των φλεβών ταυτόχρονα και στα δύο άκρα. Και επειδή είναι ελάχιστα επεμβατική μπορεί να εφαρμοστεί και σε ασθενείς με αρτηριακά, αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα.

Τι είναι η σκληροθεραπεία;

Η σκληροθεραπεία αποτελεί μια μη επεμβατική θεραπεία για φλέβες, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει την φλεβική ανεπάρκεια στα κάτω άκρα. Μπορεί δηλαδή να διορθώσει προβλήματα όπως οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί. Με αυτή τη μέθοδο προκαλείται σκλήρυνση στη φλέβα και κλείσιμο του αυλού, με αποτέλεσμα το αίμα να αναγκάζεται να κινηθεί μέσα από άλλες υγιείς φλέβες. Μέσα σε μερικές εβδομάδες μετά τη θεραπεία οι φλέβες σβήνουν εντελώς.

Ποια η διαδικασία της σκληροθεραπείας;

Η σκληροθεραπεία μπορεί να γίνει στο ιατρείο και δεν χρειάζεται αναισθησία. Ο γιατρός με μια λεπτή βελόνα εισάγει το φάρμακο στη φλέβα. Το διάλυμα που είναι σε υγρή μορφή, επιδρά στα τοιχώματα της φλέβας και προκαλεί σταδιακά σκλήρυνση, ώστε να κλείσει και να εμποδιστεί η κυκλοφορία του αίματος. Ο ασθενής μπορεί να νιώσει ελαφρύ τσούξιμο καθώς εισάγεται η βελόνα στη φλέβα. Ο αριθμός των ενέσεων θα εξαρτηθεί από το πλήθος των ευρυαγγειών.

Πώς γίνεται η σκληροθεραπεία με αφρό;

Η σκληροθεραπεία με αφρό αποτελεί εξέλιξη της κλασικής. Είναι μια απλή και γρήγορη μέθοδος. Με μια λεπτή βελόνα εισάγεται το διάλυμα στη φλέβα. Η έγχυση του διαλύματος με μορφή αφρού, ενισχύει τη δράση του. Επιπλέον ο αφρός απομακρύνει το αίμα από τη φλέβα, με αποτέλεσμα το φάρμακο να έρχεται σε επαφή με το τοίχωμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να είναι εξίσου αποτελεσματικό και σε μικρότερες συγκεντρώσεις. Όταν η σκληροθεραπεία γίνεται με τη βοήθεια υπερήχων η χορήγηση γίνεται με μεγαλύτερη ασφάλεια και ακρίβεια.

Μετά τη θεραπεία τοποθετούνται ειδικοί ελαστικοί επίδεσμοι και κάλτσες για μερικές εβδομάδες. Η πίεση που προκαλούν οι επίδεσμοι συμβάλλουν στην επιτυχή έκβαση της θεραπείας.

Πόσες συνεδρίες γίνονται συνήθως;

Από τις πρώτες επισκέψεις στον γιατρό, θα εκτιμηθεί η σοβαρότητα του περιστατικού και ο αριθμός των συνεδριών που θα απαιτηθούν. Σημαντικό ρόλο παίζει και η ποσότητα του σκληρυντικού που επιτρέπεται να χορηγηθεί. Όταν ο αριθμός των φλεβών που θέλουμε να απομακρύνουμε είναι μεγάλος θα χρειαστούν περισσότερες συνεδρίες.

Τι μπορούμε να θεραπεύσουμε με τη σκληροθεραπεία;

Η σκληροθεραπεία αποτελεί μια θεραπεία για φλέβες που μπορεί να βελτιώσει την εικόνα των ποδιών απομακρύνοντας τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες. Εκτός από το αισθητικό κομμάτι, η σκληροθεραπεία μπορεί να αντιμετωπίσει συμπτώματα όπως οι κράμπες, οι πόνοι στις γάμπες, το πρήξιμο κτλ.

Η σκληροθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους ασθενείς;

Όλοι σχεδόν οι ασθενείς μπορούν να υποβληθούν σε αυτή τη θεραπεία για φλέβες. Υπάρχουν πολύ λίγες περιπτώσεις στις οποίες δεν μπορεί να εφαρμοστεί η σκληροθεραπεία: στις έγκυες γυναίκες, σε γυναίκες που θηλάζουν, σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη κ.α.

Ποιες επιπλοκές μπορεί να δημιουργηθούν από την σκληροθεραπεία;

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες. Υπάρχει ενδεχόμενο να εμφανιστεί δυσχρωμία κατά μήκος της φλέβας, μελανιές ή φουσκάλες. Οι επιπλοκές αυτές θα υποχωρήσουν σταδιακά.

Πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η θεραπεία για φλέβες;

Σε ασθενείς με μικρούς κιρσούς και περιορισμένης έκτασης ευρυαγγείες, τα αποτελέσματα είναι ορατά σε μερικές εβδομάδες. Όταν το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο μπορεί να χρειαστούν κάποιοι μήνες για να φανεί το τελικό αποτέλεσμα. Οι φλέβες που έχουν δεχτεί θεραπεία δεν υποτροπιάζουν, αλλά μπορεί να εμφανιστούν νέοι κιρσοί, ειδικά σε ασθενείς που έχουν προδιάθεση. Ο γιατρός παρακολουθεί τακτικά τον ασθενή και ελέγχει την πορεία της επέμβασης ώστε αν χρειαστεί να ζητήσει να γίνει κάποια επιπλέον θεραπεία.

This site is registered on wpml.org as a development site.