Οι ευρυαγγείες είναι διαπλατυσμένα τριχοειδή αγγεία στο δέρμα τα οποία εμφανίζονται πιο συχνά στους μηρούς και τις κνήμες. Το χρώμα τους είναι μπλε, κόκκινο ή ιώδες. Η διάμετρός τους είναι από 0,1-1 mm. Υπάρχουν όμως και φλέβες με μεγαλύτερη διάμετρο (δικτυωτές) οι οποίες βρίσκονται πιο βαθιά, καταλήγουν στις ευρυαγγείες και τις διοχετεύουν με αίμα.

Ουσιαστικά οι ευρυαγγείες είναι φλέβες στις οποίες οι βαλβίδες έχουν υποστεί βλάβη. Οι φλέβες έχουν στο εσωτερικό τους βαλβίδες που ρυθμίζουν την ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Η φυσιολογική κατεύθυνση της ροής είναι από τα πόδια προς την καρδιά. Στην περίπτωση κάποιας βλάβης, το αίμα κινείται ανάποδα (από την καρδιά προς τα πόδια). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το αίμα στα πόδια να αυξάνει και να προκαλείται μεγαλύτερη πίεση στις φλέβες. Έτσι, τα τοιχώματα των φλεβών λεπταίνουν και οι φλέβες διογκώνονται και γίνονται πιο ορατές.

Η εμφάνιση ευρυαγγειών σε ένα πόδι αποτελεί ένδειξη ήπιας φλεβικής ανεπάρκειας και αυτό σημαίνει ότι η κυκλοφορία του αίματος στο πόδι έχει διαταραχτεί. Οι ευρυαγγείες πολλές φορές συνυπάρχουν με την παρουσία κιρσών στο πόδι.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνονται οι ευρυαγγείες;

Οι ασθενείς με ευρυαγγείες τις περισσότερες φορές δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα. Το πρόβλημα είναι κυρίως αισθητικό, γι’ αυτό και πολλές κυρίες νιώθουν άβολα και επιλέγουν να φορούν μακριά παντελόνια ακόμη και το καλοκαίρι. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανίσουν κνησμό και αίσθημα βάρους κυρίως τις βραδινές ώρες και τους μήνες με πιο υψηλές θερμοκρασίες. Κάποιες φορές μπορεί να οδηγήσει και στη δημιουργία οιδήματος στην περιοχή του αστραγάλου όταν υπάρχει φλεβική ανεπάρκεια.

Σε ποια σημεία του σώματος εντοπίζονται ο ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος. Πιο συχνά εμφανίζονται στα πόδια (στους μηρούς και τις κνήμες) αλλά και στο πρόσωπου (περιμετρικά της μύτης ή στις παρειές). Σε αντίθεση με του κιρσούς εντοπίζονται στην επιφάνεια του δέρματος και έχουν μικρότερη διάμετρο. Περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ευρυαγγείες έχουν οι γυναίκες. Οι ευρυαγγείες χρώματος μπλε οφείλονται σε φλεβική στάση, ενώ οι κόκκινες σε αρτηριακή.

Ευρυαγγείες : Ποιοι παράγοντες ενοχοποιούνται για την εμφάνισή τους;

Οι ευρυαγγείες που εμφανίζονται στα πόδια μπορεί να είναι αποτέλεσμα:

 • Ορθοστασίας
 • Παχυσαρκίας
 • Κληρονομικότητας
 • Εγκυμοσύνης
 • Ορμονικών διαταραχών
 • Φλεβικής ανεπάρκειας

Οι ευρυαγγείες προσώπου μπορεί να οφείλονται σε:

 • προβλήματα ακμής
 • στην έκθεση στον ήλιο
 • τραυματισμούς

Διάγνωση ευρυαγγειών

Η ίδια η εικόνα των διατεταμένων φλεβών (κόκκινες ή μπλε) αποτελεί ένδειξη ευρυαγγειών. Ο αγγειοχειρουργός εκτός από την κλινική εξέταση προχωρά και σε υπερηχογράφημα triplex για να διαπιστώσει τη λειτουργία του φλεβικού δικτύου. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος θα συστήσει και την κατάλληλη θεραπεία.

Ποιες θεραπείες εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών;

Ανάλογα με το πρόβλημα του ασθενή ο γιατρός επιλέγει ποια θεραπεία χρειάζεται. Στόχος είναι η αποκατάσταση της εικόνας της πάσχουσας περιοχής και η ανακούφιση του ασθενή. Οι θεραπείες των ευρυαγγειών γίνονται στο ιατρείο. Ο αριθμός των συνεδριών θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα του περιστατικού και την ανταπόκριση του ίδιου του οργανισμού.

Οι θεραπείες για τν αντιμετώπιση των ευρυαγγειών είναι οι εξής:

 1. laser για ευρυαγγείες: για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών ενδείκνυται το Nd-YAG laser. Λειτουργεί εκπέμποντας έναν παλμό φωτός μήκους κύματος 1064 nm, ο οποίος εισέρχεται κάτω από την επιδερμίδα και απορροφάται από την αιμοσφαιρίνη. Η παρουσία του laser ανεβάζει τη θερμοκρασία στο αγγείο και σταματά σταδιακά την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του αγγείου και την απορρόφηση του από τον οργανισμό. Πριν ξεκινήσει η θεραπεία, ο γιατρός εφαρμόζει τοπικά αναισθητική κρέμα ή ψυκτικό spray. Έτσι, η θεραπεία είναι σχεδόν ανώδυνη και μοιάζει με ένα ελαφρύ τσίμπημα. Το laser για ευρυαγγείες συνήθως χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ευρυαγγειών μεγαλύτερης διαμέτρου, αλλά σε συνδυασμό με τη σκληροθεραπεία μπορεί να αντιμετωπίσει και τις πιο λεπτές. Μετά το τέλος της θεραπείας είναι απαραίτητη η χρήση ελαστικών καλτσών για μερικές μέρες. Αυτή η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και στο πρόσωπο.
 2. σκληροθεραπεία: σε αυτή τη μέθοδο εγχύεται στη φλέβα ειδικό αποστειρωμένο διάλυμα με πολύ λεπτές βελόνες που δεν προκαλούν καθόλου πόνο. Γι αυτό και δεν χορηγείται καμία αναισθησία. Το διάλυμα αυτό επιδρά στα τοιχώματα της φλέβας προκαλώντας αλλοιώσεις και αναγκάζοντας τα να κολλήσουν μεταξύ τους. Έτσι, η φλέβα κλείνει και σκληραίνει. Σιγά σιγά ο οργανισμός την απορροφά. Μετά τη σκληροθεραπεία είναι απαραίτητη η χρήση ελαστικών καλτσών για περίπου 10 ημέρες.
 3. σκληροθεραπεία με αφρό: ουσιαστικά αποτελεί την εξέλιξη της κλασικής σκληροθεραπείας. Η έγχυση γίνεται με τη βοήθεια υπερήχων και το διάλυμα έχει τη μορφή αφρού. Είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος και εφαρμόζεται σε ευρυαγγείες μεγαλύτερης διαμέτρου.
 4. θερμοπηξία: πρόκειται για μια ανώδυνη και γρήγορη μέθοδο κατά την οποία μεταδίδονται κύματα υψηλής συχνότητας μέσω μια λεπτής βελόνας. Αυτά αποδίδουν στη φλέβα θερμική ενέργεια παλμικά. Με τον τρόπο αυτό, η φλέβα συρρικνώνεται ενώ οι γύρω ιστοί παραμένουν ανέπαφοι. Μετά το πέρας της θεραπείας η φλέβα έχει σβήσει. Η θερμοπηξία μπορεί να συνδυαστεί με τη σκληροθεραπεία δίνοντας πολύ καλά αποτελέσματα σε ευρυαγγείες με πολύ μικρή διάμετρο.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι μόνιμα;

Όλες οι θεραπείες για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα. Η διατήρηση τους εξαρτάται και από το ίδιο το άτομο. Για παράδειγμα η παρατεταμένη ορθοστασία ή η παχυσαρκία μπορούν να οδηγήσουν στην επανεμφάνιση των ευρυαγγειών.

Οι ευρυαγγείες μπορεί να είναι επικίνδυνες;

Οι ευρυαγγείες δεν προκαλούν κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην υγεία, παρά μόνο ενοχλητικά συμπτώματα όπως βάρος ή αίσθημα καψίματος στον ασθενή. Φυσικά η παρουσία τους σημαίνει φλεβική ανεπάρκεια σε ήπιο βαθμό και απαιτεί ετήσια παρακολούθηση για τυχόν αλλαγές στο φλεβικό σύστημα.

This site is registered on wpml.org as a development site.