Η φλεβική νόσος αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί πιο συχνά τον γυναικείο πληθυσμό. Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί αποτελούν κλινικές εκδηλώσεις της νόσου.

Πώς εκδηλώνεται η φλεβική νόσος;

Οι φλέβες είναι αγγεία μέσω των οποίων το οξυγονωμένο αίμα επιστρέφει από τα πόδια στην καρδιά. Όταν τα τοιχώματα των φλεβών χαλαρώσουν, για παράδειγμα λόγω ελαττωματικών ή κατεστραμμένων βαλβίδων, διαστέλλονται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κιρσοί. Αυτό έχει σαν συνέπεια να δυσχεραίνεται η ανοδική ροή του αίματος προς την καρδιά. Το αίμα λιμνάζει στα πόδια και επιδεινώνει την κατάσταση. Αυτό είναι γνωστό σαν φλεβική στάση και σταδιακά εξελίσσεται σε χρόνια φλεβική νόσο.

Φλεβική νόσος : Ποιοι είναι οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου;

Η χρόνια φλεβική νόσος μπορεί να οφείλεται:

 • στην ηλικία
 • σε κληρονομικούς παράγοντες
 • στο φύλο
 • στην παρατεταμένη ορθοστασία
 • στην παχυσαρκία
 • στη διατροφή
 • σε ορμονικές διαταραχές

Τι είναι η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια;

Οι φλέβες στο εσωτερικό τους τοίχωμα έχουν μια σειρά βαλβίδων, οι οποίες ανοίγουν και επιτρέπουν στο αίμα να ρέει προς την καρδιά, και κλείνουν αποτρέποντας τη ροή του αίματος αντίθετα. Έτσι, η κυκλοφορία του αίματος κατευθύνεται πάντα προς την καρδιά. Φλεβική ανεπάρκεια είναι η πάθηση κατά την οποία οι φλέβες δεν λειτουργούν επαρκώς, τα τοιχώματά τους εκφυλίζονται και οι βαλβίδες φθείρονται, με συνέπεια το αίμα να παλινδρομεί και να κινείται μακριά από την καρδιά.

Τι είναι η φλεβίτιδα;

Η φλεβίτιδα δημιουργείται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, από τις διευρυμένες φλέβες. Είναι μία πάθηση κατά την οποία μια φλέβα φλεγμαίνει, προκαλώντας πόνο και οίδημα. Πιο συχνά εντοπίζεται στην περιοχή των ποδιών και των αστραγάλων. Τις περισσότερες φορές δεν δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Συνήθως εκδηλώνεται με πρήξιμο στα πόδια, κνησμό, αλλοιώσεις στο δέρμα κτλ. Η φλεβίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με σκληροθεραπεία, laser και φλεβοεκτομή.

Τι είναι οι κιρσοί;

Οι κιρσοί είναι φλέβες που έχουν διαταθεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις συνδέονται με τις κεντρικές επιφανειακές φλέβες οι οποίες ανεπαρκούν. Δηλαδή, οι βαλβίδες τους έχουν αλλοιωθεί και αδυνατούν να λειτουργήσουν σωστά. Οι κιρσοί εκτός από το αισθητικό πρόβλημα, σχετίζονται και με την κυκλοφορία του αίματος που δεν είναι πλέον φυσιολογική. Στο εσωτερικό τους το αίμα κινείται με μικρότερη ταχύτητα, ενώ η πίεση μέσα στη φλέβα είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Η θεραπεία τους περιλαμβάνει τη χρήση ελαστικών καλτσών συμπίεσης, κάτι που δε λύνει οριστικά το πρόβλημα, επιβραδύνει όμως την εξέλιξή τους. Η ενδοαυλική θεραπεία με laser είναι μια σύγχρονη μέθοδος για την αντιμετώπιση των κιρσών με πολύ καλά αποτελέσματα.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η χρόνια φλεβική νόσος;

Οι ασθενείς με φλεβική νόσο μπορεί να έχουν στην αρχή:

 • αίσθημα βάρους
 • κνησμό
 • νυχτερινές κράμπες και οιδήματα

Στη συνέχεια παρατηρούν στο δέρμα τους κηλίδες με καστανή όψη και άτονα φλεβικά έλκη. Μια σημαντική επιπλοκή των κιρσών είναι η θρομβοφλεβίτιδα, η οποία εκδηλώνεται με πόνο, ερυθρότητα και σκλήρυνση του δέρματος. Σε σπάνιες περιπτώσεις ο θρόμβος μπορεί να εισέλθει στο εν τω βάθει φλεβικό δίκτυο ή να αποκολληθεί προκαλώντας πνευμονική εμβολή. Μια ακόμη επιπλοκή των κιρσών είναι η αιμορραγία που μπορεί να προκληθεί μετά από τραυματισμό.

Φλεβική νόσος: Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο γιατρός θα προχωρήσει σε προσεκτική κλινική εξέταση, ψηλάφηση και επισκόπηση. Η σοβαρότητα της κατάστασης εξαρτάται από την ένταση που έχουν οι ευρυαγγείες στην περιοχή του αστραγάλου, την ύπαρξη οιδήματος, την παρουσία φλεγμονής, την σκλήρυνση του δέρματος ή την εκδήλωση άτονων ελκών. Με τους υπερήχους Doppler, και την υπερηχογραφία triplex χαρτογραφείται το φλεβικό σύστημα του ασθενή και ανάλογα με την θέση και την έκταση τους, ο γιατρός θα συστήσει και την αντίστοιχη θεραπεία.

Ποια είναι τα στάδια της φλεβικής νόσου;

Η φλεβική νόσος ταξινομείται σε πέντε στάδια:

 • ευρυαγγείες
 • κιρσοί
 • οίδημα
 • δερματικές αλλοιώσεις
 • φλεβικό έλκος

Ποια η θεραπευτική προσέγγιση της φλεβικής νόσου;

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τη εφαρμογή κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης, κινησιοθεραπεία και λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων. Στην περίπτωση των πρωτοπαθών κιρσών η θεραπεία περιλαμβάνει την μερική ή ολική αφαίρεσή τους, και σκληρυντικές ενέσεις συμπληρωματικά. Οι νεότερες μέθοδοι περιλαμβάνουν τη χρήση laser και ραδιοσυχνοτήτων για την αφαίρεση των κιρσών.

Οι ευρυαγγείες αντιμετωπίζονται με τη σκληροθεραπεία με αφρό, με μικροθεμοπηξία και laser.

Η θεραπεία των δευτεροπαθών κιρσών στις εν τω βάθει φλέβες, είναι αρχικά συντηρητική και ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί ενδοφλεβική ή χειρουργική αντιμετώπιση.

Πώς προκαλείται η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια;

Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια είναι αποτέλεσμα της βαλβιδικής ανεπάρκειας. Οι βαλβίδες που υπολειτουργούν μπορεί να μπορεί να βρίσκονται:

 • στις επιφανειακές φλέβες: σε αυτή την περίπτωση δημιουργούνται δερματικές αλλοιώσεις και κάποιες φορές κιρσοί
 • στις εν τω βάθει φλέβες: τότε εμφανίζεται οίδημα και δερματικές αλλοιώσεις.

Υπάρχει τρόπος να προληφθεί η φλεβική νόσος;

Η φλεβική νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η εξέλιξη της νόσου μπορεί να προληφθεί. Η άμεση επίσκεψη στο γιατρό μόλις παρατηρήσουμε τα πρώτα συμπτώματα έχει ιδιαίτερη σημασία. Με προσεκτική διατροφή, άθληση και συντηρητική θεραπεία με φάρμακα και χρήση ελαστικών επιδέσμων, η πορεία της φλεβικής νόσου μπορεί να καθυστερήσει.

 

This site is registered on wpml.org as a development site.